Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

lørdag 27. april 2013

Bill.mrk. Søker advokat med erfaring fra Helvete

Jeg gikk midt i en gruppe møkkete russ. Det gjorde meg veldig grinete. De stinket allerede, og vi er fremdeles i april. Jeg begynte å planlegge hvordan jeg skal holde min yngste borte fra Norge i perioden januar-juni 2017. Det står mellom to alternativ; kloster i Nepal eller den maritime utposten Desolación Island i Chile.

En annen mulighet er å ta kontakt med programskaperen av Der ingen kunne tru at nokon kunne bu og spørre om de har en liten hytte uten vei ungen kan pusse opp i et halvt års tid.

For han må han noe å gjøre i tillegg til selvstudier. Lediggang er roten til alt ondt. Gruppetenkning er noe annet.

*

Gruppetenkning er et begrep. Det er forsket en hel masse på fenomenet, og det pussige - eller, det er kanskje ikke så rart? - er at det er de samme mekanismene uansett om det dukker opp i politikk, religion, organisasjoner eller sosiale grupper. Det skumle med gruppetenkning er at man mister evnen til kritisk tenkning.



Dette fenomenet er nært knyttet opp til et lojalitetsbegrep. Jo mer lojal du er til en gruppe, jo vanskeligere blir det på sikt å stille kritiske spørsmål eller å være et unikt individ. Mange synes dette er helt topp. Unge mennesker, søkende mennesker og usikre mennesker er spesielt utsatt for å bli dratt med i en krets som etterhvert blir en boble.

Jeg har vært der selv. Og det er ikke så hyggelig å bli minnet på det, men du verden så fantastisk man føler seg mens det holder på.

Lojalitet er normalt en god egenskap. Men lojalitet uten refleksjon er farlig. Hvem er du lojal til? Deg selv? Ok. Jeg håper for din skyld at du også har andre bånd til verden rundt deg. Arbeidsgiveren din? Greit, men er det sjefen eller er det bedriften og det den står for? For noen ganger kan man oppleve at det er to ulike hensyn.

*

For mange år siden var jeg i en bedrift som var i en mediestorm. Da det startet - med en forside i Kapital som prøvde å diskreditere sjefen vår - gikk vi nesten i sjokk. "Den fantastiske mannen," sa vi. "Forferdelig hvordan mediene kan ødelegge en hedersmann," var en slags morgenhilsen. Vi hadde fått en ytre fiende; media.

En ytre fiende er alltid godt å ha for noen som vil samle troppene.

Men med mindre du eier din egen konsentrasjonsleir (Nord-Korea) eller ditt eget land (Nord-Korea) er det vanskelig å opprettholde illusjoner over tid. Heldigvis begynner normale mennesker på ett eller annet tidspunkt å tenke selv.

Min historie endte med at jeg gikk fra jobben på dagen i protest da jeg etter halvannen dags etterforskning oppdaget at sjefen min hadde foret meg med løgner en hel uke. Jeg var lojal til selskapet, men ikke til ham, og så lenge det var han som var sjefen, kunne ikke jeg fortsette. Man kan nemlig ikke jobbe et sted der man ikke har gjensidig tillit mellom sjef og arbeidsgiver uansett hvem som har rett eller får rett til slutt.

*

Gruppetenkning kan være komfortabelt, men det å tenke likt er ikke så effektivt som man kanskje skulle tro. Man unngår selvsagt å bruke masse tid på lange diskusjoner, men man unngår dessverre også  å vurdere ulike løsninger og en hel masse kreativitet. Dessuten blir man svært sårbar for verden utenfor, for de som står utenfor og ser inn vil lett få øye på alle svakhetene dine. Svakheter du kunne ryddet bort selv, hvis du bare var villig til å lytte til de kritiske røstene.

Så kjære deg som er ansatt, medlem, elev (særlig russ) eller innbygger - søk informasjon, stol på magefølelsen din, vær åpen og forlang åpenhet, vær ærlig og forvent det samme tilbake. Og til deg som er leder; gi anerkjennelse til den som snakker deg midt imot, sett pris på motstand for det gjør deg bedre, vær raus og få raushet tilbake, og hvis du ikke allerede har en; Ansett djevelens advokat. Bruk det gjerne som en egen stillingsbetegnelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar