Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 13. juni 2013

Dagens norsktime

I serien "Hva skjer når du bytter om to bokstaver?" skal jeg nå oppklare forskjellen på å brake sammen og å barke sammen.

Brake er et ord som forklarer en lyd. Du har helt sikkert brukt det selv. "... med dunder og brak" har du kanskje sagt for å forklare at noe ikke akkurat gikk lydløst for seg. Det kan gjerne ha vært en oppskytning av en romferje. Eller en barnebursdag.

Hvis du har sagt "de braket sammen" når du skulle beskrive to mennesker som ble så sinte at de måtte slå litt på hverandre, håper jeg du vet hva du har formidlet. Det du har sagt, er nemlig at det kom en forbausende høy lyd da den ene traff den andre.

Hvis det du mente å si var at det var to som fløy på hverandre i hvitt raseri, burde du nok ha byttet om r'en og a'en og sagt at de "barket sammen".

Nå kan man jo tenke at bakgrunnen for at det heter å barke sammen har noe med at de krasjet så barken fløy, og hvis de to du snakker om er to trestammer, så stemmer det. Dessuten: digre mannfolk som flyr på hverandre, kan jo ofte beskrives som trestokker både når det gjelder utseende og intelligens, men ordets opphav er ukjent, og det er så vidt jeg vet ytterst sjelden at to trær blir så forbanna på hverandre at de blir fysiske.

Men hvem vet. Hvis to trær kjemper i skogen og ingen verken hører eller ser det, har det da skjedd? (Dette er et spørsmål som hører til i en filosofitime og ikke i en norsktime, så det vil dessverre ikke bli drøftet her.)

Det mentale bilde der to stokk dumme idioter sloss så flisene fyker, er imidlertid et fint hjelpemiddel å ha i hodet når du skal huske på å skrive barke i stedet for brake.

Indikasjon på et masseslagsmål

2 kommentarer:

  1. Arrrgh!! Å, når folk bruker ord feil, og de er konsekvente i tillegg... men det er kanksje noe jeg må jobbe med inni meg selv.

    - her er det nok noe muffins.
    (det heter muffEns for f...!)

    SvarSlett